Vinnaren

 

 

Vinnaren är….

Årets tävling av Finnupp.nu tog flera rekord. Det var närmare 4000 deltagare som tillsammans skickade in 543 olika uppfinningar. En del uppfinningar var så små att de skickades in tillsammans med bild och text som förklarade dess funktion. Andra uppfinningar var större – betydligt större.

Både antalalet deltagare och antalet uppfinningar var rekord. Ett ytterligare rekord som togs var ”största uppfinningen” även om något pris för det inte delades ut. Från Karlstad kom en ritning på en uppfinning som var närmare 3 meter hög och 6 meter lång!

Vinnare

Det vinnande bidraget kallades av uppfinnarna för ”Ekosnurran” och är ett sätt för barn att enklare förstå pengars värde. Med hjälp av sin lärare har de skrivit följande förklaring till räknesnurran.

Ekosnurran

Katten, musen tiotusen – men hur mycket är det? Vuxna använder ofta så svåra ord att man inte förstår. Hur mycket är en miljon? Hur mycket är 5 procent? Varför kan vi inte bara åka till Mallorca i sommar?

Med räknesnurran blir det lättare för barn att förstå hur mycket saker kostar i ”vuxenvärlden”. Att en matkasse kostar lika mycket som 5 Legoförpackningar eller att ett lån kostar i ränta per månad lika mycket som en barncykel.

Uppfinningen testas

Ekosnurran var en av de uppfinningar som testades på riktigt. Ett par testfamiljer fick använda den dagligen och prata med sina barn kring ekonomin och kostnader som finns i vardagen.

När en familj provade räknesnurran och diskuterade lån med barnen hemma utbrast ett av barnen ”Om ni inte hade det lånet skulle jag kunna få en ny mobil varje månad” Barnen drog egna slutsatser och förstod hur mycket minskning av lånekostnaden (eller andra kostnader) kan förändra ekonomin. Det skapade en diskussion om hur man kan jämföra olika kostnader och vad man kan ändra på för att ha råd med annat.

Juryns motivering

Ska barn ha chansen att förstå privatekonomi är det viktigt att man förklarar det på barnens nivå. Med Ekosnurran blir det tydligare för barnen hur mycket saker kostar utan att man bara pratar om kronor, ören och procent. Ett lysande redskap som även kan ligga till grund för diskussioner om ekonomi vid matbordet.